Gezond en Ongezond

Gezond & ongezond

Wat is gezond? In Nederland worden jaarlijks door middel van verschillende gezondheidscampagnes gewezen op wat gezond leven inhoudt. We worden overspoeld met lifestyle bladen vol artikelen over gezonde voeding, gezonde recepten, ontspanning, bewegen en genieten. De meeste mensen weten hierdoor wel wat gezond is.

Bijvoorbeeld dat we vers voedsel moeten bereiden in plaats van kant-en-klare maaltijden, twee ons groente en twee stuks fruit per dat eten, gevarieerd eten, niet te veel verzadigde vetten, eten en drinken met mate, en proberen volkoren brood te eten in plaats van slechts wit brood.

Dit is allemaal nog vrij logisch. Maar wat is ongezond? Die vraag is al moeilijker te beantwoorden. Want voedsel op zich is nooit ongezond. Volgens Mijn Diëtist bestaat slecht voedsel niet, je kunt het alleen op de verkeerde manier tot je nemen.

Vroeger was de norm van gezonde voeding de schijf van vijf. Later werd de schijf van vijf vervangen door de maaltijdwijzer, en nog later door de voedingswijzer. Maar in 2005 is de schijf van vijf weer in ere hersteld, zij het dat hij werd uitgebreid met vijf regels.

Bij een gezond voedingspatroon is het vooral van belang dat men rekening houdt met het aantal calorieën dat het lichaam nodig heeft. Het aantal calorieën dat het lichaam nodig heeft wordt bepaald door leeftijd, geslacht, lengte en het beweegpatroon.

Slecht voedsel bestaat niet. Je kunt wel slecht eten.

Basisvoeding

Gezond eten wil zeggen dat we alle voedingsstoffen tot ons nemen die ons lichaam nodig heeft.

Register to read more...

 

Register to read more...

Schijf van vijf

De Schijf van vijf is een hulpmiddel dat wordt gebruikt in de voorlichting over goede en gezonde voeding. Het idee is dat men iedere dag uit elk van de 5 groepen van voedingsstoffen een keuze maakt en die in de maaltijd van de dag te verwerken.

Register to read more...

Beweegprogramma's

Wie gezond wil leven, kan niet zonder voldoende beweging. Voor mensen met overgewicht is bewegen zo mogelijk nog belangrijker.

Register to read more...

Calorieverbuik bij bewegen

Wie gaat bewegen, doet dat om (weer) fit te worden, en om overgewicht krijt te raken.

Register to read more...